Напрежение по високите етажи на властта в южноамериканска държава. Президентът на Перу

...
Напрежение по високите етажи на властта в южноамериканска държава. Президентът на Перу
Коментари Харесай

Президентът на Перу не смята да се оттегля от поста

Напрежение по високите етажи на властта в южноамериканска страна. 

Президентът на Перу Дина Болуарте съобщи, че не счита за належащо да се отдръпва от поста и прикани Конгреса (парламента на страната) да утвърди предварителни избори, заключи АП.

Според нея оставката ѝ " няма да реши казуса ". Тя съобщи, че е направила всичко по силите си, в това число е изпратила законопроект до Конгреса за изборите.

" Настоявам да се преразгледа опцията за осъществяване на гласуване в пленарна зала на препоръчаните текстове ", сподели тя, написа

На 16 декември Конгресът не утвърди препоръчаната конституционна промяна за отсрочване на изборите за 2023 година

Кризата в Перу избухна по-рано през декември, когато някогашният президент Педро Кастийо разгласи разпускането на Конгреса и оповестяването на изключително състояние в страната, откакто депутатите повдигнаха въпроса за опцията за трето премахване на президента от власт по отношение на корупция.

Въпреки подхванатите от президента ограничения, депутатите въпреки всичко се събраха и подложиха Кастийо на импийчмънт. Скоро той бе арестуван и бе отведен в ареста, а против него беше стартирано наказателно следствие.

След тези събития в няколко елементи на страната избухнаха протести. Латиноамериканските медии означават, че Болуарте наподобява не е съумял до момента да стабилизира политическата обстановка в страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР